28-09-2023

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de geneeskunde. In deze rubriek lees je over kruiden en planten die worden gebruikt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde).1

Verkoudheid
Wanneer de warmere en droge seizoenen plaatsmaken voor koud en vochtig weer, krijgen veel mensen last van verkoudheid. Hoewel de infectieziekte na gemiddeld tien dagen weer voorbij is, kunnen verschillende kruiden verlichting geven bij deze klachten en het immuunsysteem versterken.

Rode zonnehoed
Een bekende naam als het gaat over verkoudheid, griep en het immuunsysteem is rode zonnehoed. De botanische naam van deze plant komt je wellicht nog bekender voor: Echinacea purpurea. De wortel van de plant werd al gebruikt door de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika en verschillende wetenschappelijke onderzoeken toonden de geneeskrachtige effecten ervan aan. Zo werkt de Echinacea zowel ontstekingsremmend als weerstand verhogend en kan het gebruikt worden bij griep, verkoudheid, infecties, ontstekingen, een verminderde weerstand en bij het voorkomen van seizoensgebonden infecties (zoals verkoudheid en griep). De geneeskrachtige werking van de wortel heeft de plant met name te danken aan de verschillende bestanddelen met antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen.

Dennenknop
Een plant die bij verkoudheid in combinatie met rode zonnehoed kan worden gebruikt is dennenknop, ook wel Pinus sylvestris. Dennenknop is, zoals de naam al doet vermoeden, de knop van de grove den. De jonge scheuten bevatten essentiële olie die kan helpen om vastzittend slijm los te maken en op te hoesten. De antiseptische (ontsmettende) werking van dennenknop kan werkzaam zijn bij een keel- of voorhoofdsholteontsteking.

Canadese geelwortel
De Canadese geelwortel is een derde kruid dat kan worden ingezet bij verkoudheid en griep. De Hydrastis canadensis komt net als de rode zonnehoed uit Noord-Amerika en de wortels ervan zijn effectief tegen ontstekingen van de slijmvliezen en bovenste luchtwegen. Het verhoogt de weerstand, kan bij chronische neusverkoudheid worden gebruikt en daarnaast preventief worden ingezet bij griep, verkoudheid en keelontsteking.

Deze informatie is bedoeld om theoretische kennis te verbreden. Vraag altijd medisch advies aan je arts of fytotherapeut voordat je begint aan zelfmedicatie. Sommige kruiden hebben een wisselwerking met reguliere medicijnen en/of kunnen onder bepaalde omstandigheden niet worden gebruikt.

Bron:
1 Fytotherapie / druk 2: praktische kruiden- en plantengids. (2018).

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws