12-12-2023

Kruiden & kwaaltjes: Innerlijke onrust

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Sinds het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft eeuwenoude kennis hierover relevant voor de geneeskunde. In deze rubriek lees je over kruiden en planten die worden gebruikt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde).

Innerlijke onrust

Onrustige tijden, drukke feestdagen. Om innerlijke onrust tegen te gaan, kunnen in de fytotherapie verschillende geneeskrachtige planten worden ingezet.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) komt op veel plekken in Europa voor en kun je herkennen aan zijn gele bloemetjes. Het zijn dan ook de bloemknoppen die worden geprezen voor hun geneeskrachtige werking. Het wordt gebruikt bij innerlijke onrust, depressiviteit, overspannenheid, neerslachtigheid en prikkelbaarheid. Sint-Janskruid kent geen nadelige bijwerkingen en is hierdoor een volwaardig natuurlijk alternatief voor klassieke synthetische antidepressiva.

Melisse

De ietwat behaarde en naar citroen ruikende plant Melisse (Melissa officinalis) heeft een kalmerende werking. Zo zijn de blaadjes te gebruiken tegen kramp in maag en darmen, en werkt het rustgevend bij zenuwachtigheid.

 Avena sativa

Avena sativa is een eetbare haversoort waarvan het zaad geneeskrachtig is voor het zenuwstelsel. Het kan worden ingezet bij slapeloosheid, nervositeit, innerlijke onrust, afkickverschijnselen, stress en prikkelbaarheid. Ook bevordert Avena sativa de nachtrust.

Deze informatie is bedoeld om de theoretische kennis te verbreden. Vraag altijd medisch advies aan je arts of fytotherapeut voordat je begint aan zelfmedicatie. Sommige kruiden hebben een wisselwerking met reguliere medicijnen en/of kunnen onder bepaalde omstandigheden niet worden gebruikt.

Bron:
1 Fytotherapie / druk 2: praktische kruiden- en plantengids. (2018).

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws