17-11-2023

Kruiden & kwaaltjes: Droge huid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Sinds het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft eeuwenoude kennis hierover relevant voor de geneeskunde. In deze rubriek lees je over kruiden en planten die worden gebruikt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde).1

Droge huid

Seizoensveranderingen en het aanzetten van de verwarming tijdens koudere dagen kunnen bijdragen aan een droge huid. Ook hormonen hebben hier invloed op. Om een droge huid tegen te gaan, kunnen volgens de fytotherapie arganolie en biergist worden ingezet.

Arganolie
Arganolie staat bekend als het Marrokaanse goud en wordt al jaren gebruikt door berbervrouwen. De olie wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten van de Arganboom (Argania spinosa), en is goed voor huid en haar.

Het wordt gebruikt bij droge huid, rimpels, cellulitis, zwangerschapsstriemen, haaruitval, gespleten haarpunten, roos, eczeem en acne. De olie vertraagt huidveroudering en draagt bij aan de hydratatie en elasticiteit van de huid.

Arganolie kan een aanvulling zijn op de voeding. Bij inwendig gebruik beschermt het de huid tegen vrije radicalen en stimuleert het haargroei en de glans van het haar. Ook draagt de olie bij aan het in balans brengen van een verstoorde hormoonhuishouding en het reguleren van de talgproductie.

Biergist
Biergist (Saccharomyces cerevisiae) is een microscopische zwam en dus een levend organisme. Het bevat essentiële aminozuren, vitamines (vooral B-complex) en mineralen. Het is werkzaam tegen een droge of matte huid, zwakke nagels en broos haar. Ook is het geschikt als aanvullende behandeling van acne en steenpuisten. Voor een stralende huid kan biergist in combinatie met arganolie worden gebruikt.

Deze informatie is bedoeld om de theoretische kennis te verbreden. Vraag altijd medisch advies aan je arts of fytotherapeut voordat je begint aan zelfmedicatie. Sommige kruiden hebben een wisselwerking met reguliere medicijnen en/of kunnen onder bepaalde omstandigheden niet worden gebruikt.

Bron
1 Fytotherapie / druk 2: praktische kruiden- en plantengids. (2018).

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws