Dat je winst kunt behalen door rekening te houden met de vier fasen van de menstruatiecyclus is een inzicht dat in rap tempo terrein wint. Dit is waarom.
Net zoals er vier maanfasen en vier seizoenen zijn, kun je ook de menstruatiecyclus in vier fasen verdelen. In elke fase zit de hormoonhuishouding net even anders in elkaar. Veel vrouwen merken dat, al is het niet altijd bewust. Het inzicht dat je met meer kennis over menstruatiefasen en de hormonen die daarbij een rol spelen je voordeel kunt doen, wint terecht steeds meer terrein.
Winter: menstruatiefase
Dag één van de menstruatie is ook dag één van de menstruatiecyclus. Het oestrogeen- en progesteronniveau zijn nu op een dieptepunt. Dat zorgt ervoor dat het overtollige baarmoederslijmvlies wordt afgestoten: de menstruatie. Behalve van menstruatiekramp, kun je ook last hebben van een opgeblazen, futloos en chagrijnig gevoel. In deze fase heb je doorgaans behoefte aan rust.
Lente: folliculaire fase
In de folliculaire fase zorgt de aanmaak van het follikelstimulerend hormoon (FSH) dat er een nieuwe eicel rijpt. Ook de oestrogeenproductie stijgt, waardoor het baarmoederslijmvlies weer dikker wordt. Nieuwe ronde, nieuwe zwangerschapskansen. De lentefase staat voor vernieuwing en groei. Niet toevallig dat veel vrouwen zich energieker en ondernemender gaan voelen. Het concentratievermogen is nu op zijn best.
Zomer: ovulatiefase
Rond de ovulatie is de zwangerschapskans het grootst. Geen wonder dat je in de zomerfase meer zin hebt in flirten en seksuele intimiteit. Het oestrogeenniveau bereikt een piek. De lichaamstemperatuur stijgt licht. Sommige vrouwen voelen tijden de eisprong lichte kramp. De zomerfase is een vruchtbare fase in de breedste zin van het woord. Je blaakt van het zelfvertrouwen en zit goed in je vel. Communicatief en sociaal ben je nu op je best.
Herfst: premenstruele fase
Die ovulatiefase duurt helaas maar een paar dagen, terwijl de premenstruele (luteale) fase wel twee weken kan duren. De oestrogeen- en progesteronproductie dalen. Op die manier wordt het lichaam gereset voor een nieuwe zwangerschapskans. Hoe dichter je bij de menstruatiefase komt, hoe meer premenstruele (PMS) verschijnselen de kop op kunnen steken. Denk aan huilbuien, stemmingswisselingen, eetbuien, huidproblemen, vocht vasthouden. Dit is voor veel vrouwen niet de meest positieve en productieve tijd.
Goed voor jezelf zorgen en naar je cyclus luisteren, is het beste dat je kunt doen. Er breekt vanzelf weer een nieuw seizoen aan.