07-06-2018

Koolzaadolie van invloed op Alzheimer en geheugenverlies

Koolzaadolie (canolaolie) is goedkoper dan olijfolie en in de Verenigde Staten wordt het aangeprezen als zijnde even gezond. Maar uit onderzoek blijkt dat het op den duur de ziekte van Alzheimer en een algemene cognitieve achteruitgang kan veroorzaken.

Voor het eerst zijn er betrouwbare wetenschappelijke gegevens die de gezondheidsclaims van olieproducenten tegenspreken, maar er zijn tevens al langere tijd aanwijzingen dat de olie nier-, lever- en neurologische aandoeningen veroorzaakt.

Recent hebben onderzoekers van de Temple Universiteit in Philadelphia ontdekt dat koolzaadolie bijdraagt aan de vorming van plaques in de hersenen, die in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve beperkingen, zoals leermoeilijkheden en geheugenverlies. In een eerdere studie stelde hetzelfde onderzoeksteam daarentegen vast dat extra-vergine olijfolie de hoeveelheid plaques in de hersenen juist doet afnemen en het geheugen verbetert.

Voor hun meest recente studie gebruikten de onderzoekers twee groepen muizen die genetisch voorbestemd waren om alzheimer te krijgen: de ene groep kreeg een normaal dieet en de andere kreeg daarnaast het equivalent van twee eetlepels koolzaadolie per dag.

Na een jaar was het gewicht van de muizen die de koolzaadolie kregen toegenomen, en presteerden ze slecht bij geheugen- en leertesten. Een hersenscan liet zien dat ze veel meer plaques hadden, waardoor zenuwcellen niet met elkaar konden communiceren.

Hoewel koolzaadolie een plantaardige olie is, wordt het in de Verenigde Staten gemaakt van genetisch gemodificeerde planten, en wordt het gebruikt in veel voorverpakt en bewerkt voedsel.

Bron: Sci Rep, 2017; 7: 17134
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws