06-05-2010

Koolhydraatarm dieet beter dan vetblokkerend middel

 
Wie overgewicht of obesitas heeft, heeft vaak ook hoge bloeddruk ofwel hypertensie. Tegen deze problemen helpt een koolhydraatarm dieet waarschijnlijk beter dan geneesmiddelen.
In een onderzoek met 146 mensen met zowel overgewicht als hypertensie, kon bijna de helft van de onderzoekspersonen hun medicatie tegen hoge bloeddruk staken nadat ze een koolhydraatarm dieet hadden gevolgd. Zowel de systolische als de diastolische bloeddruk daalden hierbij drastisch en significant, zo meldden de onderzoekers. Ter vergelijking: onder diegenen die het gewichtsverlagende middel Orlistat gebruikten, had slechts 21 procent een soortgelijke verlaging van de bloeddruk.

BRON: Arch Intern Med, 2010; 170: 136-145

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws