Koolhydraatarm bij diabetes

Koolhydraatarme voeding kan helpen om diabetes type 2 om te keren. Een veel gehoord argument tegen het gebruik is het mogelijk verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Maar is dat wel zo?

Het is tegenwoordig een populair voedingspatroon, koolhydraatarm eten. Het is een voedingspatroon dat rijk is aan gezonde eiwitten en vetten. Koolhydraten komen juist beperkt voor.

Afhankelijk van de methode bestaat een koolhydraatarm voedingspatroon uit maximaal 130 gram koolhydraten of, bij zeer streng koolhydraatarm, uit minder dan 50 gram koolhydraten per dag. Het dieet blijkt effectief te zijn in de beginfase van de behandeling van diabetes type 2. Maar hoe gezond is het eigenlijk?

Veel eiwit en gezonde vetten, weinig koolhydraten

Op basis van twaalf verschillende klinische onderzoeken vonden de onderzoekers verschillende verklaringen voor de effectiviteit van een koolhydraatarm voedingspatroon bij diabetes type 2. De belangrijkste zijn dat eiwitten en vetten niet zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor raakt ook de alvleesklier, die insuline produceert, minder snel uitgeput. Daarnaast resulteert het volgen van een dergelijk voedingspatroon in gewichtsverlies zonder hongergevoel, de afname van vet rondom de organen (met name de lever en de alvleesklier), een lagere bloeddruk en een betere cholesterolspiegel.

Al deze effecten verlagen tevens het risico op hart- en vaatziekten en daarmee lijkt een veelgehoord argument tegen een koolhydraatarm voedingspatroon, namelijk dat het eten van eiwitten en vetten het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, tegengesproken te worden. In de studies vonden de onderzoekers geen aanwijzingen voor hart- en vaatproblematiek. Daarbij vonden de wetenschappers dat het eten van koolhydraatarme voeding niet moeilijker is dan andere diëten die worden geadviseerd bij diabetes type 2, zoals calorierestrictie voor gewichtsverlies.

Bovendien is er geen verhoogd risico op het ontstaan van tekorten aan vitaminen of mineralen en kan bij het volgen van de richtlijnen een koolhydraatarm voedingspatroon dus volwaardig zijn. Belangrijk hierbij is wel dat de gezondheidsvoordelen van koolhydraatarm van toepassing zijn tijdens de eerste zes maanden van de behandeling.

Een koolhydraatarm voedingspatroon kan veilig worden ingezet bij diabetes type 2. Verschillende onderzoeken laten zien dat het voedingspatroon medicijngebruik kan verminderen of de ziekte zelfs volledig kan omkeren. Er zijn geen aanwijzingen dat het eten van voedingspatroon rijk aan eiwitten en gezonde vetten het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2 verhoogt.

Bron: Front. Nutr., 15 July 2021

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Pompoenpittoastjes

Laat de toastjes van witte bloem voortaan maar achterwege, want dit recept voor pompoenpittoastjes is je nieuwe favoriet! Daarbij zijn ze goed voor je darmgezondheid, want ze bevatten lekker veel vezels.  Ingrediënten: 100 gram pompoenpitten voor het meel 1 volle...

Lekker en ook gezond: Kleurige radijs-aardappelsalade

Gezond, groen, gevarieerd en vezelrijk eten is van vitaal belang. Maar hoe maak je het leuk? Dit recept voor de kleurige radijs-aardappelsalade van Mari Maris smaakt naar meer!  Voor 4 personen Ingrediënten: 500 gram nieuwe aardappelen, in partjes van 1½ cm op het...

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...