06-03-2018

Kom in actie: wij willen gezond eten!

Medisch Dossier draagt de acties van Foodwatch een warm hart toe. Na een flinke daling is sinds 2012 het aantal fastfoodketens in Nederland namelijk sterk toegenomen. 2012 was ook het jaar dat Rutte II het land ging leiden en de slogan ‘de gezonde keus makkelijker maken’ werd innig omarmd vanuit het Kabinet.

Inmiddels is het 2018 en schieten fastfoodketens nog steeds als paddenstoelen de grond uit. Denk bijvoorbeeld maar aan Dunkin’ Donuts, die filialen in ziekenhuizen wil openen, waar de donuts naast de Red Bull en het schepsnoep verkocht worden. Zo wordt het wel erg lastig voor een kind, die net terug komt van een bezoekje aan de arts, om een bewuste keus te maken. Deze zelfde arts sloeg onlangs nog alarm vanwege het toenemende aantal jongeren met slaapproblemen en hartritmestoornissen.

Een pilletje geven

Inmiddels zijn vele ziekenhuizen wel gestopt met deze verkoop, maar ook zijn er ziekenhuizen die het probleem (nog) niet inzien. Dit is erg jammer, gezien het feit dat juist de overheid klaagt over de zorgkosten die alsmaar oplopen. Preventie daarentegen wordt al snel als betuttelend gezien. Een pilletje is dan ook snel gegeven, maar een goed voedingsadvies niet?

Valse beloftes

Een makkelijkere gezonde keuze is wat Rutte II beloofde. Ze hebben deze verantwoordelijkheid bij de voedingsindustrie neergelegd, maar zij waken niet over onze gezondheid. Zo is van de belofte om de hoeveelheid vet, zout en suiker in producten te verlagen tot nu toe weinig terechtgekomen. De hoeveelheid suiker is zelfs helemaal niet gedaald.

Kinderidolen weghalen

Staatssecretaris van Rijn meldde aan de Tweede Kamer dat de kinderidolen van junkfood gehaald zouden worden, zodat de gezondere keuze aantrekkelijker zou worden. Maar heeft u er nog wat van gehoord? De Minions, Dora en K3 overheersen nog steeds de schappen in de supermarkt.

Vol gas voor de suikerlobby

Een andere afspraak werd wel nagekomen in de nadagen van Rutte II. Het suikerquotum verviel namelijk in geheel Europa. De suikerlobby kon dus vol gas gaan en mag net zoveel suiker produceren als hij wil. Er was dan ook een recordoogst aan suiker afgelopen jaar. Het gevolg van dit grote aanbod is dat de prijs nog verder daalt.

Gezond wordt steeds duurder

De gezonde producten, zoals groente en fruit, worden juist steeds duurder. Zo werd het btw-tarief voor voeding verhoogd van zes naar negen procent, wat er op neerkomt dat de prijs van groente en fruit verder zal stijgen. Het protest hierop heeft tot nu toe niet mogen baten.

Kom in actie

Het is belangrijk in actie te komen als burger, voor uw eigen gezondheid. Doe bijvoorbeeld mee aan de actie van Foodwatch tegen energiedranken in ziekenhuizen, aan de actie tegen de btw verhoging en spreek bedrijven aan die kinderen lokken met kinderidolen.

Bron: Foodwatch

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Het laatste nieuws

Gevolgen van een afwezige vader

Opgroeien zonder biologische vader in huis kan in Westerse samenlevingen nadelig zijn voor de seksuele en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Er is echter weinig bekend over de gevolgen van vaderafwezigheid in culturen waar deze gezinsstructuur gangbaar is,...

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...