30-10-2023

Koffie met melk versterkt je immuunsysteem

Koffie blijkt goed voor ons te zijn – en als je er melk in doet wordt het nog gezonder. De combinatie geeft de drank ontstekingsremmende eigenschappen die onze immuuncellen helpen stimuleren, vooral onze witte bloedcellen die bacteriële en virale infecties bestrijden. Het is een kwestie van eenvoudige scheikunde, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Koffiebonen zijn rijk aan polyfenolen, antioxidanten die oxidatieve stress ver-minderen, en melk zit vol eiwitten. De samenvoeging ervan maakt immuuncellen twee keer zo effectief in het bestrijden van ontstekingen.

De onderzoekers waren verrast over de snelheid waarmee de polyfenolen en eiwitten in koffie met melk in dierstudies op elkaar reageerden. Ze verwachten vergelijkbare effecten te zien in elke drank of maaltijd met een combinatie van polyfenolen en eiwitten, zoals een vleesgerecht met groenten of een smoothie met melk of yoghurt. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Mensen nemen polyfenolen niet gemakkelijk op, maar het toevoegen van eiwitten aan het mengsel lijkt de opname ervan te verbeteren. Polyfenolen komen voor in fruit en groenten, thee, koffie, rode wijn en bier – en het toevoegen van een beetje eiwit kan ze veel beter opneembaar maken.

Bronnen:
J Agric Food Chem, 2023; 71(5): 2344-55.
Food Chem, 2023; 403: 134406.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws