18-12-2016

Koffie helpt niet meer na drie slapeloze nachten

Koffie helpt niet meer na drie slapeloze nachten

U hebt slecht geslapen, dus neemt u ‘s morgens een kop koffie. De volgende nacht gebeurt hetzelfde, en de nacht daarna opnieuw… Maar na die derde nacht slecht slapen verdwijnt de stimulerende werking van koffie.
Wetenschappers hebben ontdekt dat cafeïne het vermogen verliest om ons een opkikker te geven als we drie opeenvolgende nachten minder dan vijf uur per nacht slapen. Met andere woorden, verwacht niet te veel van uw koffie als u al voor de derde nacht op rij slecht geslapen hebt. Die helpt dan niet meer.
Koffie verbetert onze prestaties aanzienlijk als we twee nachten achter elkaar niet goed geslapen hebben, zeggen wetenschappers van het Walter Reed Onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger. Maar de voordelen van twee ‘shots’ van 200 mg cafeïne per dag (gelijk aan een kop sterke koffie) zijn op de derde dag verdwenen.
Onderzoekers ontdekten de afnemende werking van cafeïne toen ze die testten bij een groep van 48 vrijwilligers. Ze verhinderden de deelnemers gedurende vijf opeenvolgende nachten langer dan vijf uur per nacht te slapen. Daarna kregen die dagelijks twee porties cafeïne of een placebo, waarna gemeten werd hoe ze functioneerden en hoe alert ze waren.
Bron: Proceedings of the 30th anniversary meeting of the Associated Professional Sleep Societies, 13 juni 2016
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws