17-01-2017

Koffie: goed of slecht?

Koffie: goed of slecht?
De ene week krijgen we te horen dat koffie goed voor ons is, een week later is het juist ongezond. Een groep wetenschappers had genoeg van deze tegenstrijdige adviezen en analyseerde 1277 studies naar koffie vanaf de jaren zeventig. Ze ontdekten dat drie koppen koffie per dag een neutraal of zelfs licht positief effect op onze gezondheid hebben.
Bij de meeste gezonde volwassenen wegen de voordelen van koffie op tegen risico’s omtrent levensverwachting, hart- en vaatziekten, kanker, neurologische problemen, maagklachten en algehele gezondheid.
Het is echter moeilijk met zekerheid te zeggen, aldus de onderzoekers van het Instituut van Voedseltechnologen. De meeste studies waren observatiestudies, waarbij de deelnemers elke verandering in hun gezondheid rapporteerden. Het is daardoor niet eenvoudig om oorzaak en gevolg te achterhalen voor leefstijlfactoren zoals het drinken van koffie.
Niemand weet precies wát het is in koffie dat een positieve uitwerking op onze gezondheid heeft.
Bron: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2016; 15(4): 671
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws