01-04-2021

Koffie: goed voor vetverbranding

Over koffie gaan veel verhalen rond. Van verslavend tot slecht voor de bloeddruk; ze komen geregeld voorbij. Wat er nu precies van waar is, blijft nog altijd de vraag. Iets wat we nu wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat koffie wordt aangeraden voor mensen die tijdens het sporten meer vet willen verbranden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat inname van cafeïne voor het sporten zorgt voor een betere vetverbranding.

Even bij iemand een kopje koffie doen, de koffiepauze tijdens je werk; koffie is erg aanwezig in onze cultuur. Nederland is dan ook een land dat hoog scoort op de wereldlijst van koffieconsumptie. Dat het zwarte goedje niet alleen maar pluspunten heeft, daar zijn we het met zijn allen wel over eens. Wetenschappers van de afdeling Fysiologie van de Universiteit van Granada (UGR) zorgden voor een nieuw pluspunt met hun studie naar cafeïnegebruik bij sporten.

Zij onderzochten vijftien mannen met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar tijdens inspanningstesten. De proefpersonen legden vier keer een inspanningstest af met een tussenpozen van zeven dagen, waarbij ze om 8.00 uur en om 17.00 uur 3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht of een placebo slikten. Alle deelnemers ondergingen alle inspanningstesten onder dezelfde omstandigheden.

De onderzoekers stellen dat de resultaten van de studie aantonen dat de inname van cafeïne een half uur voor het uitvoeren van de inspanningstest de maximale vetverbranding verhoogt, ongeacht het tijdstip van de dag. Ook het bestaan van een dagelijkse variatie in vetverbranding werd bevestigd; ’s middags waren de waarden hoger dan in de ochtenduren waarbij gelijke uren aan vasten waren aangehouden. Wanneer je dus echt van je vet af wil, ga dan in de middaguren sporten en vergeet vooraf de cafeïne niet.

Bron: J Int Soc Sports Nutr 18, 5 (2021)

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws