Koemelk oorzaak van borstkanker

Melk drinken kan borstkanker veroorzaken. De kans kan met wel 80 procent toenemen als je dagelijks twee tot drie glazen melk drinkt. Slechts een kwart glas melk per dag verhoogt het risico al met 30 procent, zo ontdekten onderzoekers van Loma Linda University in Californië. Zij menen dat hun onderzoek ‘tamelijk sterk bewijs (levert) dat melk een oorzaak van borstkanker is bij vrouwen’.

Zij onderzochten de zuivelinname onder 53.000 vrouwen die bij de start van het onderzoek geen kanker hadden en van wie 1057 in de acht jaar daarna borstkanker ontwikkelden. Hoewel de onderzoekers geen verband vonden met sojamelk en andere sojaproducten, zagen ze wel een sterk verband met zuivelmelk, maar niet met andere zuivelproducten zoals yoghurt en kaas. Het maakte voor het risico niet uit of de vrouwen volvette of magere melk dronken.

Het risico nam toe met de hoeveelheid melk die de vrouwen dagelijks dronken. Degenen die maar een kwart glaasje namen hadden een 30 procent hoger risico terwijl een vol glas (ca. 240 ml) het risico met 50 procent verhoogde, oplopend tot maar liefst 80 procent voor vrouwen die dagelijks twee tot drie glazen dronken.

De onderzoekers weten niet precies waarom melk kankerverwekkend is, maar ze denken dat het kan liggen aan de hoeveelheid geslachtshormonen in de melk. De koeien zijn zogend en ongeveer 75 procent van een kudde kan op enig moment zwanger zijn. Zuivel zorgt ook voor toename van het hormoon IGF-1 (insulin-like growth factor 1) in het bloed en daarvan is bekend dat het kankerbevorderend is.

Verhoogd risico van melk drinken:

2–3 glazen +80%
1 glas +50%
¼ glas +30%

 

BRON:
Int J Epidemiol, 2020; dyaa007

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws