18-12-2016

Klassieke muziek verlaagt cholesterol en hartslag

Klassieke muziek verlaagt cholesterol en hartslag

Naar klassieke muziek luisteren is niet alleen ontspannend, maar het heeft ook invloed op het vetgehalte – zoals cholesterol – in ons bloed. De muziek verlaagt bovendien ons hartritme en het is een effectieve behandeling van hoge bloeddruk, blijkt uit nieuw onderzoek.
Het slechte nieuws is dat het luisteren naar de muziek van Abba niet dezelfde gunstige uitwerking had. Die zag je alleen bij deelnemers die 25 minuten naar de muziek van Mozart of Strauss, de ‘koning van de wals’, luisterden.
Onderzoekers van de Duitse Ruhr-universiteit Bochum vergeleken de effecten van klassieke muziek met die van popmuziek en van stilte bij een groep van 120 deelnemers. De helft luisterde naar muziek – een deel naar klassieke muziek en een ander deel naar Abba – en de andere helft van de deelnemers bracht 25 minuten in stilte door.
Hun bloeddruk, hartslag en vetgehalte in het bloed werden vooraf en na afloop gemeten. De stiltegroep had na afloop ook een lager vetgehalte, maar de verlaging was veel opvallender bij degenen die naar klassieke muziek hadden geluisterd.
Opvallend was dat de verandering bij mannen groter was dan bij vrouwen; die reageerden dus sterker op de klassieke muziek.
Bron: Deutsches Arzteblatt International, 2016; 113: 347
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws