Kinderen met allergische rinitis hebben baat bij probiotica

Italiaanse onderzoekers hebben onderzocht of probiotica kunnen worden ingezet bij kinderen met allergische rinitus (AR), een ontsteking van het neusslijmvlies door een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen. Zij ontdekten dat twee probiotische stammen preventief kunnen werken.

Kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar met AR werden ingedeeld in een groep van 150 kinderen die dagelijks probiotica kregen en een placebogroep  van 100 kinderen. Alle kinderen gebruikten medicijnen tegen hun allergische klachten.

De eerste groep kreeg drie maanden voordat een allergie zich aandiende een gemengd probioticum bestaande uit Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BB12 en Enterococcus faecium L3. De meeste kinderen werden behandeld van januari tot maart, omdat hun symptomen verband hielden met graspollen, waarvan de bloeiperiode van mei tot juni is. Anderen, bijvoorbeeld kinderen met symptomen die te maken hebben met huisstofmijt, kregen de probiotica van juli tot september omdat, hoewel dit allergeen meerjarig is, stofmijten met name tussen oktober en januari aanwezig zijn.

De allergische klachten werden voor en na de behandeling met het probioticum gemeten. Hierbij  werd gekeken naar verstopte sinussen, een loopneus, niezen en jeuk in de neus. De kinderen uit de eerste groep hadden aanzienlijk minder last van allergische reacties dan de kinderen uit de controlegroep. Ook gebruikten deze kinderen minder medicijnen tegen de symptomen. De onderzoekers menen daarom dat probiotica kinderen met deze klachten kunnen helpen. Zij plaatsen daarbij wel de kanttekening dat de juiste stammen ingezet moeten worden, willen de probiotica een preventieve werking hebben.

Bron: Nutrients 2021, 13(4), 1315

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws