Kijk ook naar darmen bij parkinson

Dat de ziekte van Parkinson wordt beschouwd als progressief en onbehandelbaar kan komen doordat het eigenlijk twee organen betreft; een uniforme aanpak zal niet werken.

Traditioneel wordt de ziekte beschouwd als een hersenaandoening, maar het is even waarschijnlijk dat het in de darmen begint. De ontdekking verklaart waarom patiënten een breed scala aan symptomen melden, waaronder beven, moeilijk lopen en evenwichtsverlies.

Onderzoekers van de Deense universiteit in Aarhus hebben ontdekt dat de ziekte van Parkinson net zo goed in de darmen kan beginnen als in de hersenen. Zelfs de variant die in de hersenen begint, zal invloed hebben op de darmen en andere organen zoals het hart, omdat de ziekte ‘reist’ door het zenuwstelsel van het lichaam.

Bij sommige patiënten werd schade aan het dopaminesysteem van de hersenen waargenomen, maar bij anderen waren de delen van het zenuwstelsel in de darmen en het hart beschadigd, terwijl ze nog gezonde hersenen hadden.

De onderzoekers hebben de twee typen parkinson ‘lichaam-eerst’ en ‘brein-eerst’ genoemd. In lichaam-eerst-gevallen kan het bestuderen van de bacteriesamenstelling in de darmen – de microbiota – een sleutel zijn tot een nieuwe behandeling.

Bron: Brain, 2020; 143: 3077-88

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws