10-02-2022

Ketogeen dieet kan mogelijk hersentumoren vertragen

Een ketogeen dieet – met veel vetten en weinig koolhydraten (suikers) – kan mogelijk de groei van hersentumoren vertragen en misschien zelfs omkeren.

Hersentumoren zijn zeer moeilijk te behandelen en de overlevingskans is laag, maar een radicale verandering van dieet, inclusief af en toe vasten, zou dat kunnen veranderen.

Om te groeien voeden tumoren zich met glucose; het is dus logisch om ze van hun brandstof te beroven door drastische beperking van de inname van koolhydraten, de bron van glucose. Als de glucosetoevoer eenmaal is afgesloten, kunnen de hersenen voor hun voeding overstappen op ketonen als vervanging voor glucose, maar deze overstap kunnen tumoren niet maken en dus sterven ze – tenminste, dat is de theorie.

Een ketogeen dieet, met de nadruk op vetten, is hiervoor geschikt. Maar kunnen mensen langere tijd alleen vetten eten en heeft het dieet onvoorziene bijwerkingen?

Om daar achter te komen zetten onderzoekers van de Johns Hopkins School of Medicine 25 mensen met astrocytomen (een type hersentumor) acht weken op het dieet. Ze hadden allemaal hun conventionele behandeling al voltooid, met onder meer bestraling en chemotherapie.

Het dieet bestond uitsluitend uit spek, eieren, slagroom, boter, groene bladgroenten en vis. Dit werd onderbroken met een vastenperiode van twee dagen per week.

De meeste deelnemers voltooiden de periode en bijna de helft volgde het dieet volledig. Maar zelfs bij degenen die minder streng waren, schakelde het lichaam toch over op vet- en eiwitverbranding.

Zoals verwacht veroorzaakte deze verschuiving in de stofwisseling ook veranderingen in de hersenen en de tumoren. Hersenscans onthulden een toename van ketonen – de vervangende brandstof voor glucose – die na verloop van tijd ook de groei van de tumoren zou kunnen vertragen.

De volgende stap in het onderzoeksproject is bepalen of het dieet de tumorgroei beïnvloedt. De eerste stap was ervoor zorgen dat een ketodieet kon worden getolereerd; dit is volgens de onderzoekers zonder meer gelukt.

Neurology, 2021; 10.1212/WNL.000000000000012386

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.