02-09-2020

Ketodieet is antidiabetisch, maar alleen in de eerste week

Het vetrijke, koolhydraatarme ketogeen dieet is mogelijk goed voor je, maar slechts een week lang. Daarna begint het negatieve gezondheidseffecten te krijgen, aldus een nieuw onderzoek.

Het ketodieet is een drastische manier om je immuunsysteem eens flink op te schudden en diabetes- en ontstekingssymptomen tegen te gaan. En deze positieve effecten ontstaan al binnen
één week. Maar ga je daarna nog door, dan begint het lichaam het vet dat het zou moeten verbranden op te slaan volgens onderzoekers van de Yale School of Medicine, die onderzoek op muizen deden naar het dieet.

Ketogeen eten geeft het lichaam het idee dat het aan het verhongeren is door de drastische vermindering van de koolhydraatconsumptie.
Dat zorgt ervoor dat het lichaam vet gaat verbranden in plaats van koolhydraten, waardoor stofjes genaamd ketonlichaampjes worden gevormd als vervangende brandstof. Dit proces zorgt ook voor de afgifte van immuuncellen genaamd T-cellen, die ontstekingen reguleren en de hele stofwisseling verbeteren.

Na een week op het dieet zijn de bloedsuikerspiegels en ontstekingen afgenomen. Maar daarna slaan deze voordelen om in het tegendeel, althans bij muizen, die de grote hoeveelheden genuttigd vet beginnen op te slaan in het lichaam. Nu een op de drie Amerikanen prediabetisch is – met bloedsuikerspiegels die al te hoog zijn – zou alles wat dat kan omkeren welkom moeten zijn. Goed is het dat dit in slechts zeven dagen gedaan kan worden met het ketodieet, maar het vervolg roept nog vraagtekens op.

Nat Metab, 2020; 2: 50

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws