10-12-2017

Kauw je voedsel om je brein te helpen

Kauw je voedsel goed! Dat is het advies aan iedere oudere, en de medische wetenschap toont aan dat dit een belangrijk advies is.

Geheugen en leren

Goed kauwen op ons voedsel helpt om een goed geheugen en leervaardigheden te behouden, aldus onderzoekers van de Tokyo Medical en Dental University.

De beweging van het kauwen stimuleert ons centraal zenuwstelsel, en helpt het maxillofaciaal weefsel – dat zich in onze mond, kaak en gezicht bevindt – om zich te ontwikkelen tijdens onze groei.

Timing

Deze ontdekking had niet beter getimed kunnen worden. Mensen kauwen niet goed, en vooral kinderen slikken hun voedsel door terwijl ze er amper op kauwen, zeggen de onderzoekers. Zij zagen een duidelijke achteruitgang van het vermogen om te kauwen als mensen ouder worden, en zij menen dat dit alles te maken heeft met een verminderde hersenfunctie.

In laboratoriumexperimenten met muizen stelden zij vast dat muizen die voedsel in poedervorm aten – zodat ze niet hoefden te kauwen – slecht presteerden op geheugentests tot wel 24 uur na het eten, terwijl muizen die vast voedsel kregen met gemak slaagden voor de tests.

Kleinere hippocampus

De niet-kauwers hadden een kleinere hippocampus – het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het geheugen en algemene cognitieve vaardigheden, zoals leren – en hun maxillofaciale spieren en botten waren minder goed ontwikkeld.

Goed kauwen is goed voor ons allemaal, aldus de onderzoekers. Jonge mensen leren makkelijker, terwijl de ouderen hun cognitieve vaardigheden op peil kunnen houden, en zelfs de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie kunnen worden voorkomen.

Bron: Journal of Dental Research
 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.