Kankercellen kunnen in winterslaap gaan om chemotherapie te ontwijken

Kankercellen zijn in staat om ‘als beren’ te overwinteren wanneer het gevaar van chemotherapie hen bedreigt, volgens nieuw Canadees onderzoek. Winterslaap is een tactiek van sommige dieren om te overleven in perioden waarin voeding schaars is.

Kankers kunnen vaak terugkeren nadat ze meerdere jaren na de behandeling verdwenen lijken te zijn. Precies weten hoe kankers behandelingen ontwijken, is belangrijk om kanker voorgoed te kunnen verslaan.

Preklinisch onderzoek naar menselijke colorectale kankercellen toonde aan dat ze in staat zijn om tot een zogeheten persister-staat te vertragen waarin ze de behandeling kunnen weerstaan.

De onderzoekers ontdekten dit door menselijke colorectale kankercellen in een petrischaaltje te verzamelen en deze bloot te stellen aan chemotherapie. Zij zagen dat de colorectale kankercellen op een gecoördineerde manier in winterslaap gingen, wanneer chemotherapie werd toegepast. De cellen stopten met zich vermeerderen, waardoor ze heel weinig voedingsstoffen nodig hadden om te overleven.

De onderzoekers voerden ook testen uit op muizen. Zodra de muizen tumoren van een bepaalde grootte ontwikkelden, behandelden onderzoekers de muizen gedurende een periode van acht weken met chemotherapie. De tumorgroei bij de muizen die deze behandeling ondergingen, was verwaarloosbaar. Toen de behandeling stopte, begon de tumorgroei opnieuw.

Vervolgens werden kankercellen uit de opnieuw gegroeide tumoren ingeënt bij andere muizen en ook deze muizen kregen chemotherapie. Ook de groei van deze cellen stopte en startte weer, nadat de behandeling was gestaakt.

Deze studie geeft volgens de onderzoekers inzicht in hoe kankercellen een ontwikkelingsgestuurd mechanisme gebruiken om de winterslaaptoestand aan te drijven, en dat leidt mogelijk uiteindelijk naar nieuwe therapeutische behandelmethoden om kankercellen te bestrijden.

BRON: cell.com

Uit dezelfde categorie

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...