Kankercellen kunnen in winterslaap gaan om chemotherapie te ontwijken

Kankercellen zijn in staat om ‘als beren’ te overwinteren wanneer het gevaar van chemotherapie hen bedreigt, volgens nieuw Canadees onderzoek. Winterslaap is een tactiek van sommige dieren om te overleven in perioden waarin voeding schaars is.

Kankers kunnen vaak terugkeren nadat ze meerdere jaren na de behandeling verdwenen lijken te zijn. Precies weten hoe kankers behandelingen ontwijken, is belangrijk om kanker voorgoed te kunnen verslaan.

Preklinisch onderzoek naar menselijke colorectale kankercellen toonde aan dat ze in staat zijn om tot een zogeheten persister-staat te vertragen waarin ze de behandeling kunnen weerstaan.

De onderzoekers ontdekten dit door menselijke colorectale kankercellen in een petrischaaltje te verzamelen en deze bloot te stellen aan chemotherapie. Zij zagen dat de colorectale kankercellen op een gecoördineerde manier in winterslaap gingen, wanneer chemotherapie werd toegepast. De cellen stopten met zich vermeerderen, waardoor ze heel weinig voedingsstoffen nodig hadden om te overleven.

De onderzoekers voerden ook testen uit op muizen. Zodra de muizen tumoren van een bepaalde grootte ontwikkelden, behandelden onderzoekers de muizen gedurende een periode van acht weken met chemotherapie. De tumorgroei bij de muizen die deze behandeling ondergingen, was verwaarloosbaar. Toen de behandeling stopte, begon de tumorgroei opnieuw.

Vervolgens werden kankercellen uit de opnieuw gegroeide tumoren ingeënt bij andere muizen en ook deze muizen kregen chemotherapie. Ook de groei van deze cellen stopte en startte weer, nadat de behandeling was gestaakt.

Deze studie geeft volgens de onderzoekers inzicht in hoe kankercellen een ontwikkelingsgestuurd mechanisme gebruiken om de winterslaaptoestand aan te drijven, en dat leidt mogelijk uiteindelijk naar nieuwe therapeutische behandelmethoden om kankercellen te bestrijden.

BRON: cell.com

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.