14-01-2021

Kan alcohol de mentale achteruitgang stoppen naarmate we ouder worden?

Is alcohol drinken goed of slecht voor ons? Wetenschappers lijken het er nooit over eens te zijn, maar volgens het laatste onderzoek zouden een paar glazen wijn per dag kunnen bijdragen aan bescherming van onze cognitieve vaardigheden waaronder mentale vaardigheden en geheugen bij het ouder worden.

De bevindingen sluiten aan bij eerdere onderzoeken die uitwezen dat alcohol de hersenen beschermt, maar niemand had onderzocht of dit ook een positieve invloed had op de cognitie. Om daar achter te komen, vroegen onderzoekers van de University of Georgia 10 jaar lang bijna 20.000 mensen naar hun cognitieve vaardigheden en drinkgewoonten.

Degenen die één tot twee glazen alcohol per dag dronken, scoorden doorgaans hoger op cognitieve vaardigheden dan niet-drinkers. Bij het testen van de algehele mentale toestand, het herinneren van woorden en het vocabulaire, presteerden lichte drinkers – gedefinieerd als mannen die 15 of minder glazen per week dronken en vrouwen die niet meer dan 8 drankjes per week dronken – consequent beter dan nietdrinkers gedurende de onderzoeksperiode.

Studies tonen verschillende resultaten rondom de invloed op de hartgezondheid. De conclusie van dit onderzoek is geen uitnodiging om te gaan drinken als je dat nog niet deed, waarschuwt hoofdonderzoeker Ruiyuan Zhang. De resultaten zijn observationeel en bewijzen niet vanzelf een direct oorzaak-gevolgverband. ‘Deze studie is geen aanmoediging voor mensen die geen alcohol drinken om dat wel te gaan doen om achteruitgang van de cognitieve functie te voorkomen,’ zegt hij

JAMA Netw Open, 2020; 3: e207922

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws