17-03-2015

Kamperfoeliethee beschermt tegen griepvirus

Elk jaar weer proberen de gezondheidsinstanties het nieuwe griepvaccin op tijd klaar te hebben voor het naderende winterseizoen van snotteren en hoesten. Maar u kunt ook gewoon kamperfoeliethee of -soep drinken, want dat zou weleens net zo goed kunnen werken, zegt nieuw onderzoek.
Kamperfoelie grijpt direct aan op verschillende varianten van het griepvirus, waaronder H1N1 (Spaanse griep) en H5N1 (vogelgriep). Het Chinese kruid beschermt ook tegen de gewone seizoensgebonden griepvirussen.
Hoewel Chinezen al eeuwenlang kamperfoeliethee drinken om griep te bezweren, hebben onderzoekers van de Universiteit van Nanking in China nu voor het eerst bewezen dat het kruid werkt. In kamperfoelie blijkt namelijk een molecuul te zitten – genoemd MIR2911 – dat het griepvirus bestrijdt door de genen stil te leggen die het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen.
Waarschijnlijk is dit de eerste keer dat van een natuurlijk product wordt bewezen dat het rechtstreeks een virus bestrijdt. In tegenstelling tot het griepvaccin is MIR2911 bovendien een levend, dynamisch molecuul dat zich vermoedelijk beter aan het veranderlijke griepvirus kan aanpassen.
Bron: Cell Research, 7 oktober 2014; doi: 10.1038/cr.2014.130

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws