Ongeveer een derde van de mensen die statines (cholesterolverlagers) slikken, heeft dat medicijn niet nodig, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat komt doordat we naar de verkeerde risicofactoren voor een beroerte of hartaandoening kijken. Momenteel worden statines vooral voorgeschreven als mensen een verhoogde cholesterolspiegel of bloeddruk hebben, maar volgens de onderzoekers is er een veel nauwkeurigere manier om het echte risico te meten.
Alleen mensen met te veel calcium (kalk) in hun slagaders zouden statines moeten slikken, zeggen de onderzoekers uit Boston. Maar nu worden ze routinematig voorgeschreven aan iedereen met een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk of diabetes, en ook steeds vaker aan mensen boven de vijftig, ‘voor het geval dat’. Als gevolg daarvan slikt een derde van de statinegebruikers het middel voor niets, terwijl ze wel worden blootgesteld aan de bijwerkingen. Vreemd genoeg worden de mensen die daadwerkelijk een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte hebben, vaak over het hoofd gezien en krijgen geen cholesterolverlagers.
De huidige herkenningstekens voor een mogelijke hartaandoening (de zogenoemde markers), zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk of diabetes, zijn gewoon niet exact genoeg. Een opeenhoping van calcium in de slagaders is daarentegen een veel betere aanwijzing voor mogelijke problemen. Dat zeggen de onderzoekers nadat ze zeven jaar lang de gezondheid van 6698 mensen met een hartkwaal hebben onderzocht. De hoeveelheid calcium in de kransslagaders (coronaire calciumscore) bleek de beste indicatie te zijn voor hartziektes, en alleen mensen met een hoge calciumscore zouden behandeld moeten worden met statines.
De calciumscore bleek zelfs te hoog bij vijftien procent van de patiënten die volgens de traditionele normen een laag risico hadden op hartaandoeningen. Omgekeerd bleek 35 procent van de deelnemers die volgens hun cholesterol- en bloeddrukwaarden een verhoogd risico hadden, juist een zeer kleine kans te hebben op een hartkwaal.
(Bron: European Heart Journal, 2013;doi:10.1093/eurheartj/eht508)