28-04-2019

Kaas en yoghurt beschermen tegen hartziekten

Nog een nagel aan de doodskist van de toch al in diskrediet geraakte theorie dat een dieet met veel vet hartziekten veroorzaakt, is het nieuws dat kaas en yoghurt beschermen tegen deze ziekten.

Gefermenteerde zuivelproducten, waartoe ook kefir, kwark en zure room behoren, verminderen de kans op een coronaire hartziekte (CHD), waarbij de slagaderen verstopt raken, met ongeveer 27 procent.

Onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland ontdekten dit toen ze de gezondheid en het voedingspatroon van ongeveer 2.000 mannen gedurende 20 jaar volgden. In die tijdspanne ontwikkelden 472 mannen CHD, maar dit kwam het vaakst voor wanneer dat ze de officiële richtlijnen voor een vetarm of vetvrij dieet volgden.

Bij degenen die het advies negeerden en bijna iedere dag een beetje (al dan niet volvette) zuivel aten, werd geen toename van het risico op CHD waargenomen. Met name gefermenteerde zuivelproducten hadden zelfs een be-schermend effect.

De enige uitzondering vormden de mensen die dagelijks grote hoeveelheden melk dronken. De mannen die de meeste melk dronken (gemiddeld 900 ml per dag) hadden meer kans op CHD, maar dit risico verdween als ze matige hoeveelheden dronken.

De onderzoekers weten niet waarom gefermenteerde zuivelproducten zo’n positief effect hebben, maar ze vermoeden dat tijdens het fermentatieproces bepaalde stoffen worden gevormd die het cardiovasculair systeem beschermen.

Bron: Br J Nutr, 29 oktober 2018: 1–10
 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.