08-09-2022

Je omgeving werkt door in je vruchtbaarheid

Vrouwen die in sociaaleconomisch achtergestelde buurten wonen, hebben zo´n 19 tot 25 procent minder kans om zwanger te worden dan vrouwen die elders wonen, volgens een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Oregon.

Onderzoekers hebben het belang van sociale determinanten voor de gezondheid al vaker naar voren gebracht. De gedachte dat je wijk je vruchtbaarheid beïnvloedt, is echter nog niet eerder diepgaand onderzocht

Deze nieuwe studie maakte gebruik van gegevens van een lopende zwangerschapsstudie (PRESTO) van de Universiteit van Boston. Het onderzoeksteam analyseerde een cohort van 6.356 vrouwen, variërend in leeftijd van 21 tot 45 jaar, die probeerden zwanger te worden zonder vruchtbaarheidsbehandeling. De meerderheid van het cohort was blank, had een universitaire opleiding voltooid en verdiende meer dan $50.000 per jaar.
De wetenschappers verzamelden de gegevens in de periode van 2013 tot 2019. Deelnemers aan de studie vulden gedurende maximaal 12 maanden elke acht weken online enquêtes in en beantwoordden vragen over hun menstruatiecyclus en of zij al dan niet zwanger waren. Tijdens de onderzoeksperiode werden 3.725 zwangerschappen gedocumenteerd.

De onderzoekers relateerden deelnemers vervolgens aan data over achtergestelde gebieden, waarbij sociaaleconomische indicatoren werden gebruikt, zoals opleidingsniveau, huisvesting, werkgelegenheid en armoede. Ze ontdekten dat bij deelnemers in de meest achtergestelde buurten sprake was van een vermindering van 19 tot 25 procent in vruchtbaarheid in vergelijking met vrouwen in de minst achtergestelde wijken.

Indien andere studies ook tot een soortgelijke slotsom komen, suggereren deze resultaten volgens de onderzoekers, dat beleid en investeringen die sociaaleconomische ongelijkheden aanpakken nodig zijn om onvruchtbaarheid in lokale gemeenschappen te verminderen.

Bron: jamanetwork.com

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws