24-06-2021

Je alcoholconsumptie verminderen: tellen helpt

Maar liefst 7 procent van de voortijdige sterfgevallen wereldwijd kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden toegeschreven aan alcoholgebruik. Drinkers bewust maken van de gezondheidsrisico’s is een manier om dat probleem aan te pakken.

Australische onderzoekers hebben onlangs een effectieve manier gevonden om de alcoholconsumptie van mensen te verminderen: het benadrukken van het verhoogde risico op kanker gecombineerd met het tellen van elk drankje werkt het beste.

Deze specifieke combinatie van ‘waarom te verminderen’ en ‘hoe te verminderen’ kan helpen om een betere gezondheid in de bevolking te bereiken, zeggen de onderzoekers.
Te veel drinken leidt natuurlijk niet alleen tot kanker, maar wordt ook in verband gebracht met een hele reeks problemen, waaronder voortijdig overlijden, hartaandoeningen, spijsverteringsproblemen en een verhoogd risico op dementie.

Voor het onderzoek werden drie verschillende enquêtes ingevuld: 7.995 mensen vulden de eerste in, 4.588 deelnemers van die groep vulden drie weken later ook de tweede in en 2.687 mensen voltooiden de laatste enquête nog eens drie weken daarna. De deelnemers werden opgesplitst in verschillende groepen en kregen verschillende combinaties van advertenties en berichten rond drinken te zien.

Eén combinatie kwam als meest effectief uit de bus om mensen te overtuigen hun alcoholinname te verminderen: een tv-advertentie die drank en kanker koppelde, samen met een suggestie om de telling van je drankjes bij te houden. Het was ook de enige combinatie waarbij de deelnemers hun alcoholgebruik in de zes weken daadwerkelijk aanzienlijk verminderden.

In deze studie werden de deelnemers gekozen om “zo breed mogelijk demografisch representatief te zijn voor het Australische drinkpubliek”. Deze aanpak werkt dus niet noodzakelijkerwijs elders, maar het lijkt erop dat je drankjes tellen en je voor ogen houden dat ieder drankje het risico op kanker vergroot een optie kan zijn als je minder alcohol wilt drinken.

Bron: ScienceDirect, Okt 2021, Volume 121, 107004

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws