21-11-2019

Is uw tailleomvang een indicatie voor dementie?

In Seoul, Zuid-Korea, is onlangs een grootschalig onderzoek afgerond naar het verband tussen buikvet bij ouderen en het risico op dementie.

In een eerdere studie uit 20181 werd een correlatie ontdekt tussen de buikomvang en verminderde cognitieve functies. Een ander onderzoek uit 20192 legde een verband tussen overtollige gewicht rond de maag en hersenatrofie oftewel krimp van de hersenen.

Koreaans universitair hoofddocent Hye Jin Yoo en zijn team hebben nu onderzocht of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen buikvet en de mentale gezondheid op latere leeftijd.

Omvangrijk

In 2009 vond in Korea een nationale gezondheidsscreening plaats waaraan 872.082 mensen deelnamen van 65 jaar en ouder. Yoo en collega’s volgden deze deelnemers tot 2015. In deze zes jaar beantwoordden de deelnemers vragen over hun rookgedrag, alcoholgebruik en fysieke activiteiten.
Uit de studie bleek dat de deelnemers mannen met tailleomtrek gelijk aan of hoger dan 90 cm en vrouwen met een omvang van 85 cm een significant hoger risico hadden op dementie.

Ondergewicht

Ook kwam een licht verhoogd risico op dementie naar voren voor de deelnemers met ondergewicht, maar dat werd pas zichtbaar nadat de onderzoekers andere comorbiditeiten en leefstijlfactoren in de resultaten hadden meegerekend.

Deze studie beperkte tot een Aziatische populatie. Verdere studies moeten aantonen of de bevindingen ook gelden voor populaties in andere werelddelen.

 

Obesity (Silver Spring). 2019 Nov;27(11):1883-1891

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws