28-04-2019

Is een ketogeen dieet de oplossing voor dementie en de ziekte van Alzheimer?

Een ketogeen dieet, dat rijk is aan vetten en arm aan koolhydraten, kan u tot op hoge leeftijd geestelijk scherp houden. Het vermindert de kans op cognitieve achteruitgang, dementie en alzheimer, menen de onderzoekers.

Het dieet blijkt de neurovasculaire functies te verbeteren, wat inhoudt dat de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert, en dit wordt allemaal geregeld door de bacteriën in de darm, of het microbioom.

Na slechts 16 weken veranderde het dieet al biologische markers die in verband worden gebracht met het cognitief functioneren. Dit zorgde voor een significante toename van de bloedtoevoer naar de hersenen, een betere balans van ‘goede’ bacteriën in de darm, een lagere bloedsuikerspiegel en een lager lichaamsgewicht; en het voorkomt de opeenhoping van bèta-amyloïde in de hersenen, wat een kenmerk is van alzheimer.

De meest recente studies, die gereviewd werden door een onderzoeksteam van de Universiteit van Kentucky, werden tot nu toe uitgevoerd met laboratoriummuizen, maar volgens de onderzoekers geven deze een goede indicatie van wat er zou gebeuren bij mensen.

Eerder onderzoek toonde aan dat het ketogeen dieet ook een reeks andere aandoeningen kan bestrijden, waaronder epilepsie, de ziekte van Parkinson en autisme.

Bron: Front Aging Neurosci, 2018; 10: 225
 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.