Is acupunctuur een alternatief voor opioïden?

Pijnstillers werken niet altijd, maar acupunctuur vaak wel, en het is een betere manier om chronische pijn te behandelen, volgens een aanbeveling van het Britse bureau voor gezondheidsnormen NICE.

De therapie moet krachtige opiaatmedicijnen vervangen, die niet effectief zijn en wel verslavend, zegt NICE (het National Institute of Health and Care Excellence) in een ontwerprichtlijn over pijnzorg. De taak van NICE is het doen van aanbevelingen voor het Britse gezondheidszorgstelsel NHS (National Health Service) omtrent veilige, effectieve behandelingen en medicijnen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Het bureau doet ook aanbevelingen omtrent lichaamsbeweging, psychotherapie en antidepressiva als bewezen manieren om chronische pijn te beheersen.

Na het bewijs te hebben bekeken, zeggen de NICE-adviseurs dat veel gangbare pijnstillers niet effectief zijn, inclusief paracetamol, NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen), benzodiazepinen en opioïden. Er zijn volgens de commissie aanwijzingen dat opioïden langdurige schade veroorzaken.

De NICE-commissie vond daarentegen 27 onderzoeken die concludeerden dat acupunctuur wel pijn verlicht en de kwaliteit van leven van de patiënt verbetert in drie maanden, vergeleken met een placebo of ‘nep’-acupunctuur. Oefeningen in groepsverband en cognitieve gedragstherapie (CGT) waren ook effectief.

NICE-richtlijnen: www.nice.org.uk/guidance/GID-NG10069/documents/draft-guideline

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws