06-03-2019

Intermittent fasting even effectief als gewoon dieet

Er wordt geregeld gesuggereerd dat intermittent fasting beter werkt om af te vallen dan gewone calorie-restrictie. Daarnaast zou het gunstige effecten hebben op de stofwisseling. Maar is dat wel zo?

Intermittent fasting, of periodiek vasten, vindt meestal plaats volgens de 5:2-methode. Vijf dagen eet u wat u normaal ook zou eten, ongeacht de hoeveelheid calorieën. De overige twee dagen eet u maar 25 procent van de benodigde energie en doet u dus aan forse calorie-restrictie. Vrouwen eten deze dagen in plaats van 2000 kcal maar 500 kcal en mannen 625 kcal in plaats van 2500 kcal. Netto komt dit neer op een dagelijkse calorie-restrictie van ongeveer 20 procent. Wetenschappers hebben nu het periodiek vasten vergeleken met een normaal dieet waarbij proefpersonen dagelijks 20 procent minder calorieën binnen kregen.

Periodiek vasten niet effectiever

Proefpersonen met overgewicht hadden een body mass index (BMI) hoger dan 25 en mochten niet roken. Totaal werden 150 mensen verdeeld over drie groepen. Een groep deed aan 5:2 intermittent fasting, een groep kreeg een dagelijkse calorie-restrictie van 20 procent en de derde groep was de controlegroep en bleef dooreten zoals ze al deden. De proefpersonen werden over een periode van 50 weken gevolgd.

Na 12 weken waren de mensen die aan periodiek vasten deden iets meer afgevallen dan de mensen die het gewone dieet volgden. Echter, was er geen verschil te zien in het functioneren van de stofwisseling. Na 50 weken waren de mensen in beide groepen ongeveer hetzelfde afgevallen en was er geen verschil meer waarneembaar tussen het periodiek vasten en het gewone dieet. De conclusie van de wetenschappers is dat periodiek vasten net zo goed werkt als een dagelijkse vermindering van de calorie-inname. In dat geval kunt u kiezen voor een methode die goed bij u past.

Bron: Am J Clin Nutr. 2018 Nov 1;108(5):933-945.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws