Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose en dat aantal stijgt ieder jaar (statline CBS). Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis die optreedt wanneer het kraakbeen bedoeld om de uiteinden van botten te beschermen na verloop van tijd slijt. Een vorm van artrose, posttraumatische artrose genoemd, is het gevolg van letsel of schade aan het gewricht. Dit leidt tot chronisch ongemak. Aan de pijn is niet veel te doen, omdat het lastig is om met medicijnen de aangetaste gewrichten bereiken en vervolgens ervoor te zorgen dat deze daar lang genoeg blijven om de ontsteking te onderdrukken en de regeneratie van kraakbeen te bevorderen.
Een team van wetenschappers van de New York Universiteit heeft zich daarom gebogen over een nieuwe behandeling voor posttraumatische artrose: een injecteerbare gel die kan voorkomen dat deze vorm van artrose verergert door medicijnen die ontstekingen onder controle houden in te brengen in de beschadigde gewrichten.
Het belangrijkste ingrediënt in deze gel is een verbinding die bestaat uit polypeptiden, eiwitten en een ontstekingsremmende synthetische versie van progranuline genaamd Atsttrin. Deze polymeergel vormt bij lichaamstemperatuur een poreus netwerk dat de ideale biochemische omgeving vormt om de regeneratie van weefsels te bevorderen, terwijl tegelijkertijd de ontstekingsremmende stoffen langzaam worden vrijgegeven.
Tot nu toe is deze methode getest door in vitro experimenten en vervolgens door in vivo experimenten op konijnen. De gel beschermde de konijnen met succes tegen het begin of de progressie van artrose in hun voorste kruisbanden. Ook vermeldenswaardig is dat het de bedoeling is dat de gel binnen enkele weken goed door het lichaam wordt verdragen en biologisch afbreekbaar moet zijn.
Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium. Toch geloven de wetenschappers dat deze veelbelovende resultaten een mogelijke oplossing bieden, niet alleen voor posttraumatische artrose, maar ook voor andere aandoeningen met beschadigde of ontstoken gewrichten.
BRON: www.sciencedirect.com