01-11-2019

Indiaas kruid getest als alternatief voor antibiotica

Een traditioneel Indiaas kruid zou een effectief alternatief voor antibiotica kunnen vormen – wetenschappers staan op het punt om te zien of dit klopt met de eerste proef in zijn soort in het Westen.

Het kruid genaamd andrographis (ook wel Kalmegh of Indiase gentiaan) wordt getest als natuurlijk middel tegen verkoudheid en griep. Het behandelen van dit soort veelvoorkomende ziekten met antibiotica brengt het tijdperk van de medicijnresistentie superbacterie dichterbij.

Andrographis, dat bekendstaat als de ‘koning onder de bitterplanten’, groeit in India en Sri Lanka. Men vermoedt dat dit kruid verantwoordelijk is voor het terugdringen van de Spaanse griepepidemie die het Indiase subcontinent trof in 1919.

Onderzoekers van de Britse University of Southampton hebben 20 eerstelijnszorginstellingen bereid gevonden mee te doen aan de proef, waarbij andrographis als supplement zal worden gebruikt.
Het is een placebo-gecontroleerde studie, wat betekent dat sommige patiënten het echte kruid krijgen en anderen een namaakversie. De studie richt zich op onderzoek naar het vermogen van het kruid om acute hoestklachten, keelpijn en bijholteontsteking tegen te gaan.

De resultaten zouden tegen de zomer bekend moeten zijn. Ze zouden een uitgangspunt kunnen vormen voor een grootschaliger onderzoek naar nog meer patiënten met acute luchtweginfecties.

ISRCTN clinical trial registry, 13673233

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Het laatste nieuws