05-01-2021

IJzertekort mag niet onderschat worden

Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleekheid, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: dit zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan ijzer in het lichaam. Wereldwijd lijden maar liefst 1,2 miljard mensen aan ijzertekort en dit zijn vooral kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

IJzertekort is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. In Nederland zijn er geen algemene cijfers beschikbaar voor volwassenen, maar het is bekend dat 1 op de 10 peuters bloedarmoede heeft en 1 op de 50 tieners.

Bovendien heeft naar schatting 1 op de 6 tot 10 zwangere vrouwen in Nederland een ijzertekort. Een ijzertekort ontstaat vaak door voeding. Bekend is bijvoorbeeld dat ijzertekort kan worden veroorzaakt door vegetarisme, maar het kan ook het gevolg zijn van ernstige ziekten, zoals bepaalde maagziekten, darmkanker of de chronische maagaandoening coeliakie.

In het geval van ziekten als deze is het niet genoeg om alleen ijzertabletten in te nemen. Patiënten met een chronische infectie of ontsteking zijn niet in staat om deze tabletten efficiënt te absorberen. Daarom moet voldoende aandacht worden besteed aan de exacte oorzaak van het tekort.

Dat stelt Dorine Swinkels, hoogleraar Experimentele Klinische Chemie aan het Radboudumc in een overzichtsartikel dat ze samen met Duitse en Australische collega’s publiceerde in The Lancet. De auteurs gaan ook in op alternatieve behandelstratgieën.

Dorine Swinkels: ‘Patiënten met milde vormen van bloedarmoede bleken in het verleden teveel ijzertabletten te krijgen. Dit gaf veel bijwerkingen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ijzerpreparaten die via een injectie intraveneus toegediend kunnen worden, en zijn er veel belovende therapieën in ontwikkeling voor de behandeling van ijzergebrek bij ontstekingsziekten.’

www.radboudumc.nl/en/news/2020/abetter-understanding-of-iron-deficiencywith-new-insights

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws