HPV-vaccins werken niet goed

Het HPV-vaccin dat zou moeten beschermen tegen baarmoederhalskanker werkt niet goed, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

De twee belangrijkste HPV-vaccins, Gardasil en Cervarix, beroemen zich erop dat ze afwijkingen in de baarmoederhals genezen die zich sowieso nooit tot kanker zouden ontwikkelen. Deze goedaardige afwijkingen, laaggradige letsels, kunnen spontaan verdwijnen, zonder dat ze zich ontwikkelen tot iets ernstigs, of het HPV-vaccin nu is toegediend of niet. Studies naar de effectiviteit van de vaccins hadden zich enkel moeten richten op hooggradige afwijkingen in de baarmoederhals, die vaak wel tot kanker leiden, maar pas na tien jaar, aldus onderzoekers van Newcastle University en Queen Mary University.

De onderzoekers namen 12 studies door waarin de doeltreffendheid van de twee vaccins werd beoordeeld. In de studies waren niet alleen laaggradige veranderingen meegenomen, maar er waren ook elke 6 tot 12 maanden uitstrijkjes gemaakt in plaats van elke 36 maanden, de gebruikelijke tussentijd, en dus werden er veel meer goedaardige afwijkingen gevonden. ‘We vonden onvoldoende aanwijzingen die duidelijk aantoonden dat HPV-vaccins de hooggradige abnormale celveranderingen kunnen voorkomen’, zegt onderzoeker Claire Rees. Met andere woorden, er was geen bewijs dat de vaccins werkten.

In plaats daarvan is het volgens de onderzoekers voor het tegengaan van baarmoederhalskanker effectiever als vrouwen zich hierop regelmatig laten screenen. Verder bewijs dat het vaccin mogelijk niet werkt, was het nieuws dat het aantal gevallen van baarmoederhalskanker enorm was gestegen onder vrouwen van eind twintig. In Groot-Brittannië is het aantal gevallen de afgelopen 10 jaar toegenomen met 54 procent, wat volgens onderzoekers van Cancer Research UK komt door een afname van het aantal uitstrijkjes. Sinds 2010 is het aantal screenings afgenomen met ongeveer 8 procent. HPV-vaccins werden in 2008 geïntroduceerd. In Nederland worden de vaccins sinds 2009 aangeboden aan (pre)adolescente meisjes in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma.

BRON:
J R Soc Med, 2020; 113: 64–78

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...