11-02-2021

Hormonen schommelen ook mee in de seizoenen

Niet alleen de natuur verandert in de seizoenen. Uit een jarenlange studie onder Israëliërs blijkt dat onze hormonen ook meebewegen met de jaargetijden.

Hoewel de veranderingen klein zijn, blijkt uit een onderzoek onder 3,5 miljoen Israëli dat de menselijke hormonen wel degelijk veranderen per seizoen. De studie werd gepubliceerd in PNAS. Een overzicht van miljoenen bloedtesten toonde aan dat hormonen in duidelijke seizoenspatronen vallen.

“Samen met een lange geschiedenis van studies naar een winter-lentepiek in menselijke functies en groei, geeft de seizoensgebondenheid van het hormoon aan dat, net als andere dieren, mensen een hoogseizoen kunnen hebben voor biologische basisfuncties”, schrijven de auteurs. Het onderzoek levert het sterkste bewijs tot nu toe over onze interne seizoensklok. Hoe dit komt is nog onbekend. De auteurs denken dat er een jaarlijks patroon bestaat tussen de hypofyse en de perifere klieren, zoals de schildklier, bijnieren, teelballen en eierstokken, in het lichaam.

De studies die tot nu toe zijn uitgevoerd, omvatten niet alle menselijke hormonen en waren niet groot genoeg. Dit maakte het moeilijk om conclusies te trekken. Het nieuwe onderzoek is het grootste tot nu toe en omvat een enorme dataset uit gezondheidsdossiers van in totaal 46 miljoen persoonsjaren.

Hormonen uit de hypofyse die helpen bij het beheersen van de voortplanting, het metabolisme en stress bleken meestal in de nazomer te pieken. In de winter komen de geslachtshormonen en schildklierhormoon op gang. Testosteron, estradiol en progesteron bereikten hun hoogtepunt dan weer in de late winter of lente.

De seizoensveranderingen zijn klein van omvang en er zullen meer studies op even grote schaal en in verschillende delen van de wereld moeten worden gedaan om de resultaten verder te verifiëren.

Bron: PNAS February 16, 2021 118 (7) e2003926118

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....