Hop voor je brein

We worden met zijn allen steeds ouder en het aantal mensen met ouderdomsgerelateerde aandoeningen neemt dan ook toe. Een belangrijke probleem bij ouderen is cognitieve achteruitgang. Stoffen in hop kunnen hier mogelijk iets aan doen.

Hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie. Van de hopbellen wordt bier gebrouwen. Met name bepaalde zuren en etherische oliën in hop geven bier zijn karakteristieke bittere en aromatische smaak. De zuren blijken echter niet alleen maar nuttig te zijn om bier mee te brouwen. Muisonderzoek heeft eerder aangetoond dat de bitterzuren de cognitieve functie kunnen verbeteren via het stimuleren van het deel van het zenuwstelsel dat voor rust zorgt. Deze eigenschap is nu verder onderzocht door middel van een studie in mensen.

Meer dan bier brouwen

Honderd mensen tussen de 45-69 jaar deden mee aan het onderzoek. De helft kreeg een nepmiddel en de andere helft van de deelnemers kreeg een middel met daarin 35 mg bitterzuren uit hop. Het supplement werd gedurende twaalf weken gebruikt waarna er verschillende tests werden afgenomen om de cognitieve functie en het geheugen te bepalen. Mensen die het hop-extract gebruikt hadden, konden hun aandacht beter bij de test houden, hadden minder stress en konden de test sneller uitvoeren.
De onderzoekers geven aan dat langdurige studies noodzakelijk zijn om de langetermijneffecten van hop op de cognitieve functie te bepalen. De resultaten zijn echter veelbelovend. Het starten met hop op relatief jonge leeftijd zou volgens de onderzoekers mogelijk op latere leeftijd kunnen resulteren in een betere cognitie.

Populatiestudies geven daarnaast steevast aan dat het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol in de vorm van bier of wijn, goed is voor de cognitieve functie. Mogelijk zijn verschillende stoffen hiervoor verantwoordelijk, zoals resveratrol in rode wijn en misschien dus ook hop in bier.

Bron: J Alzheimers Dis. 2020;76(1):387-398.

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws