Hond goed tegen stress bij kinderen

Stress is een groeiend probleem bij schoolkinderen, want het kan invloed hebben op hun leervermogen, gedrag, gezondheid en algemeen welzijn.
Onderzoekers van de Universiteit van Lincoln in Engeland probeerden verschillende stress-verlagende methoden uit op een groep van 105 schoolkinderen zonder leerproblemen en 44 kinderen van zeven scholen voor speciaal onderwijs.

De kinderen waren 8 tot 9 jaar oud. Sommige kinderen hadden contact met een getrainde hond plus begeleider, sommigen beoefenden meditatie. De rest werd in een controlegroep geplaatst die geen stressverminderende activi-teit uitprobeerde. De ‘hondengroep’ had een paar sessies van 20 minuten met een getrainde hond en geleider, terwijl de ontspanningsgroep even lang mediteerde. Na de sessies werd het cortisol-gehalte – het stresshormoon – in het speeksel van de kinderen gemeten: de niveaus in de honden-groep waren ‘significant’ lager bij alle kinderen, of ze nu op een reguliere of speciale school zaten, in vergelijking met kinderen die mediteerden of in de controlegroep zaten. De cortisolspiegels bleven tijdens de schoolperiode stijgen in beide laatstgenoemde groepen.

PLoS One, 2022; 17(6): e0269333

Uit dezelfde categorie

Zeegeluiden en ‘zeespray’ zijn heilzaam

Niet iedereen beseft het, maar er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame werking van zee en strand. Ook in Europa, onder meer onder de vlag van BlueHealth. Dit onderzoeksinitiatief werd opgestart in 2016 en kijkt vooral naar hoe waterrijke omgevingen...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...