Holistische benaderingen en depressie

Onderzoekers verbonden aan universiteit van Hong Kong hebben de effectiviteit van Intergrative Body- Mind- Spirit (IBMS) en Qigong onderzocht bij het verminderen van slaapstoornissen en depressie. [1] Zij ontdekten dat interventies met zowel IBMS als Qigong invloed hebben op het aantal cytokinen in het bloed van de deelnemers.

 Een interventie vanuit de IBMS- methode bestaat uit drukpuntmassages, bewegingsoefeningen en ademhalingsoefeningen. IBMS is een moderne holistische benadering in combinatie met verschillende oosterse filosofieën en traditionele Chinese geneeskunde. Een eerdere studie naar deze methode ondersteunde het idee dat IBMS positieve effecten heeft op de geestelijke, lichamelijke en sociale gezondheid. Qigong is een meditatieve bewegingsleer gebaseerd op het taoïsme, waarbij de nadruk ligt op het zelf genezend vermogen van het lichaam. Qigong is populair bij Chinese gemeenschappen.

Eerdere studies naar Qigong toonden aan dat deze bewegingsleer effectief de slaapkwaliteit kan verbeteren. Stress is een belangrijke voorspeller van depressie en depressieve symptomen gaan vaak gepaard met een slechte slaapkwaliteit of zelfs slaapstoornissen. Daarom vergeleken de onderzoekers de effectiviteit van beide genoemde interventies op de slaapkwaliteit, het verminderen van stress en depressieve symptomen. Ook onderzochten ze het bloed op cytokinen (eiwitten) die invloed hebben op onstekingsfasen en de hersenfuncties in het lichaam. Er werden 281 deelnemers geselecteerd met milde depressieve symptomen.

De deelnemers werden vervolgens verdeeld in drie groepen. De ene groep nam deel aan IBMS- interventie, de andere groep deed Qigong- oefeningen. De derde groep was de controlegroep en ontving geen interventie. Het onderzoek duurde drie maanden. Tijdens deze periode werd het bloed van alle deelnemers afgenomen, om de biochemische samenstelling van de deelnemers te onderzoeken en te vergelijken.

Zowel bij de deelnemers van de IBMS- interventie als de Qigong-interventie werd een betere slaapkwaliteit waargenomen. Ook ervoeren deze groepen minder stress en depressieve klachten. Verder concludeerde de onderzoekers uit de bloedonderzoeken dat het aantal cytokinen in bloed was afgenomen: eiwitten die specifiek in verband worden gebracht met depressie en slaapstoornissen.

Bron:
1 Impact of mind–body intervention on proinflammatory cytokines interleukin 6 and 1β: A three-arm randomized controlled trial for persons with sleep disturbance and depression – ScienceDirect

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws