15-08-2019

Hoge triglycerideniveaus helpen oudere mensen langer te leven

Triglyceriden, de koolstofmoleculen die de basis vormen van vetten en oliën, worden doorgaans beschouwd als gevaarlijk voor de gezondheid van het hart. Mensen worden doorgaans ook aangemoedigd om minder vet en olie te consumeren als ze een hoog triglyceridengehalte in het bloed hebben.

Maar onderzoekers ontdekten nu dat een laag triglyceridengehalte bij de ‘oudste ouderen’, ouder dan 80, eigenlijk gevaarlijk is. Het is een patroon dat in de geneeskunde bekend staat als de ‘risicofactor-paradox’, dat wil zeggen dat risico’s een beschermend effect krijgen naarmate we ouder worden.
Andere voorbeelden daarvan zijn het hebben van een hoge bloeddruk en een hogere BMI, die ook beschermende eigenschappen krijgen als we de leeftijd van 80 jaar hebben bereikt.

Onderzoekers van het Chinese Center for Disease Control and Prevention volgden de gezondheid van 930 mensen met een gemiddelde leeftijd van 94, en ontdekten dat mensen met lage tot gemiddelde triglyceridenniveaus minstens 70 procent meer kans hadden om de komende vijf jaar te overlijden dan mensen met een hoge triglyceridespiegel.

Mensen met hoge triglyceridenwaarden hadden betere cognitieve functies (hun denken was scherper en ze konden gemakkelijker beslissingen nemen), ze waren beter in staat om dagelijkse taken uit te voeren en ze waren minder fragiel.

De onderzoekers beweren dat hun bevindingen de huidige opvatting tegenspreekt dat het hebben van een hoog triglyceridengehalte in het bloed het risico op chronische ziekten, zoals hartziekten, en de dood verhoogt.

J Am Geriatr Soc, 10 januari 2019
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Het laatste nieuws