08-01-2018

Hoge dosis vitamine D geneest zonnebrand

We halen vitamine D uit zonlicht, en paradoxaal genoeg kan diezelfde vitamine de schade aan onze huid herstellen na zonnebrand. Als u verbrand bent door de zon en daarna supplementen met vitamine D slikt, worden de roodheid, zwelling en ontsteking minder.

Maar u moet heel hoge doses nemen voordat u resultaat ziet. Onderzoekers hebben de helende kracht van de vitamine getest met hoeveelheden tussen de 1250 en 5000 microgram. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is slechts 10 microgram.

Mensen die de hoogste doses kregen, zagen al binnen 48 uur de ontsteking van hun huid drastisch afnemen. Ook hadden ze volgens onderzoekers van de Case Western Reserve Universiteit in het Amerikaanse Ohio een minder rode huid.

Meer D is sneller genezen

De vitamine brengt de genactiviteit op gang die bijdraagt aan het herstel van huidschade. Degenen met de hoogste bloedwaarden vitamine D leken het best beschermd en het snelst genezen.

‘Vitamine D bevordert de beschermende functie van de huid doordat het snel ontsteking vermindert. Wat we niet hadden verwacht, was dat bij een bepaalde dosis de vitamine niet alleen in staat was ontsteking te onderdrukken, maar ook het herstel van de huid te activeren,’ zegt onderzoeker Kurt Lu.

De onderzoekers vergeleken verschillende hoeveelheden vitamine D bij een groep van 20 vrijwilligers, die onder een uv-lamp werden gezet tot hun arm rood was. Na een uur kregen ze verschillende doses vitamine D, uiteenlopend van 1250 tot 5000 microgram. Daarna werden ze drie dagen lang elke dag gecontroleerd om te kijken hoe de huid genas.

Bron: J Invest Dermatol. 2017; 137(10): 2078-2086. doi: 10.1016/j.jid.2017.04.040
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws