Bijten op plastic speelgoed, zuigen op fopspenen of eten met een plastic lepel, volgens een nieuwe studie zijn dit mogelijke oorzaken voor een hoog aantal microplastics in de ontlasting van baby’s. Opvallend is dat volwassenen, uit hetzelfde woongebied, een aanzienlijk lagere concentratie lieten zien.
Een team van onderzoekers van de Universiteit in New York verzamelde monsters van de ontlasting van 6 eenjarige baby’s, 10 volwassenen en 3 pasgeboren baby’s. Uit de diverse scans kwam een opvallend verschil. Het aantal polyethyleentereftalaat (PET), wat wordt gebruikt in voedselverpakkingen of kleding, was veel hoger bij de eenjarige baby’s dan in de ontlasting van volwassenen. De concentraties van polycarbonaat (PC), te vinden in speelgoed en flessen, verschilden niet veel. Ook het verschil tussen de pasgeborene en volwassenen was een stuk kleiner.
Eenjarige baby’s bezaten meer dan tien keer meer PET in hun ontlasting dan volwassenen. Ondanks dat de studieomvang te klein was om echte redenen te kunnen aandragen, denken de onderzoekers dat dit verschil vooral kan komen door het bijtgedrag van eenjarigen. Veel plastic producten of kleding verdwijnt vroeg of laat richting de mond van baby’s. Daarnaast worden plastic producten als bekers en borden veiliger beschouwd voor kinderen, maar er zitten wel meer microplastics in. Eten en drinken uit deze producten kan een stijging van het PET tot gevolg hebben.
De gezondheidseffecten van microplastics zijn op dit moment nog niet bekend, maar steeds meer studies besteden hieraan aandacht. In een eerdere uitgave van Medisch Dossier besteedden we ook al aandacht aan nanotechnologie en de gevolgen hiervan op onze gezondheid, en aan microplastics in ons lichaam. In het volgende nummer van Medisch Dossier gaan we in op pesticiden.
Voor wat betreft deze nieuwe studie stellen de onderzoekers dat de resultaten genoeg noodzaak aantonen om dieper onderzoek te doen naar de microplastics waaraan baby’s worden blootgesteld.
Bron: Environ. Sci. Technol. Lett. 2021; 10.1021
![]() |