30-07-2008

Hoefblad kan allergie verlichten

Met een extract van de bladeren van hoefblad kunnen de symptomen van seizoensgebonden en andere allergieën effectief bestreden worden.
Bij een onderzoek met 186 mensen met seizoensallergieën die willekeurig ingedeeld werden in een groep die twee- tot driemaal daags hoefbladextract kreeg en een groep die een placebo kreeg, werd de ernst van vier belangrijke symptomen gemeten vóór en na: loopneus of jeukende neus, jeukende ogen, niezen, verstopping. Bij diegenen die hoefblad gebruikten, verbeterden de symptomen significant ten opzichte van de placebogroep. Diegenen die de hoogste dagelijkse dosis gebruikten, ondervonden de meeste verlichting, en zonder bijwerkingen6.
Het middel dat bij dit onderzoek gebruikt werd, was Butterbur Ze339. Elk tablet bevat standaard 8 mg petasine, een ontstekingsremmend bestanddeel van hoefblad. Uit eerdere trials is al eens gebleken dat hoefblad ook migraineaanvallen kan voorkomen. De enige waarschuwing voor hoefblad is dat de plant ook alkaloïden bevat die giftig zijn voor de lever. Wie het hele kruid gebruikt, moet dus zorgvuldig te werk gaan.
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.