Het coronavirus blijft enkele uren tot dagen stabiel in aurosolen. Dat zijn de kleine stof- of vloeistofdeeltjes die in de lucht zweven, zoals roetdeeltjes afkomstig van het verkeer. Het kan ook prima enkele dagen overleven op oppervlakten als plastic en roestvrij staal. Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine (NEJM).
Een team van onderzoekers, waaronder de van oorsprong Nederlandse viroloog Neeltje van Doremalen, vergeleek de stabiliteit van het nieuwe coronavirus met het originele SARS-virus. De wetenschappers voerden de experimenten uit in een gesimuleerde alledaagse omgeving. Zij ontdekten dat het coronavirus nog maximaal 3 uur detecteerbaar bleef in aerosolen. Op koper was dat maximaal 4 uur en op karton maximaal 24 uur. Op plastic en roestvrij staal kan het coronavirus zelfs 2 tot 3 dagen overleven.
Meer besmettingsgevaar dan bij SARS
De onderzoekers vroegen zich vervolgens af waarom het coronavirus resulteert in meer slachtoffers dan SARS, terwijl de levensvatbaarheid van de twee virussen vergelijkbaar is. Zij vermoeden dat dit komt, doordat mensen het virus onwillekeurig verspreiden, omdat zij de symptomen (nog) niet herkennen. Dat maakt de bestrijding moeilijker dan destijds tegen SARS volgens de onderzoekers.
Aanbevelingen RIVM
De aanbevelingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn duidelijk: blijf thuis, was je handen, houd afstand en ontsmet je omgeving. Uitgangspunt van het RIVM is dat het coronavirus enkele uren tot enkele dagen buiten het lichaam kan overleven. De uitkomsten van dit onderzoek vormen nu een wetenschappelijke onderbouwing van het RIVM-advies.