15-11-2017

Hoe gezond is vruchtensap echt?

Nog niet eens zo heel lang geleden dachten de meeste mensen dat kant-en-klaar sap uit de winkel gezond was, nieuw onderzoek wijst ons weer op het tegendeel. Sap uit een pak vergroot de kans op diabetes, zo heeft een Spaanse studie aangetoond. Met versgeperst sap daarentegen is niks mis.

In een onderzoek onder ruim 17 duizend gezonde Spanjaarden werd gekeken hoeveel van hen na 9 jaar diabetes type 2 hadden gekregen. Daarbij werden diverse leefstijlfactoren onderzocht die het risico op diabetes vergroten of juist verkleinen.

Industrieel sap, water of versgeperst sap

Na negen jaar kregen 142 van de proefpersonen diabetes. Na uitsluiting van andere leefstijlfactoren zoals roken, lichaamsbeweging en voeding, ontdekten de onderzoekers van de Universiteit van Navarra dat de consumptie van verpakte sapjes een risicofactor was voor diabetes.

Namen de proefpersonen elke dag een glas water in plaats van verpakt sap, dan daalde de kans op diabetes type 2 met 25 procent. En vervingen ze het industriële sapje door zelfgeperst sap, dan verminderde de kans op diabetes zelfs met 35 procent. Met name versgeperst sinaasappelsap had een duidelijk positief effect.

Betaalbare en gezonde remedie

Veel sap uit het schap bevat grote hoeveelheden suiker, waardoor de consumptie ervan een duidelijk risico op diabetes inhoudt. Vervanging van verpakte sapjes door water of versgeperst sap kan een eenvoudige, betaalbare en gezonde manier zijn om het risico op diabetes type 2 te verlagen.

Hoe gezond is vruchtensap volgens het voedingscentrum?

Het voedingscentrum is zeer stellig over vruchtensap. Het is niet opgenomen in de schijf van vijf vanwege ongezonde effecten. Ze waarschuwen voor een zee aan klachten. We zetten de belangrijkste op een rij:
• Door de suikers (volgens hen de waarde van wel 7 klontjes in één glas) heeft u een hogere kans op overgewicht;
• De fruitzuren zorgen voor aantasting van het gebit. Hierdoor ontstaat het risico op gaatjes en tandbeschadiging;
• Een laatste gevaar voor de gezondheid schuilt ook in de suikers. Hierdoor zou de kans op diabetes sterk toenemen.

Zijn die beweringen over negatieve effecten op de gezondheid waar?

Als we er goed over nadenken is het eigenlijk vreemd. Het eten van twee stuks fruit per dag wordt door iedereen als zeer gezond gezien. Die gezondheid wordt plotseling zwaar ondermijnd zodra men die twee stuks fruit uitperst? Het onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Navarra toont duidelijk iets anders aan.

Dit onderzoek bewijst eens te meer hoe belangrijk het gebruik van gezonde en biologische producten zonder toevoeging is voor de gezondheid. In ons magazine vindt u veel meer tips voor een gevarieerde leefstijl.

Bron: Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Het laatste nieuws

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...

Orthomoleculaire therapie bij parkinson

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van lichaamsbalansen door middel van voeding en voedingsstoffen. Deze therapie gaat uit van het idee dat genetische- en omgevingsfactoren samen met fysieke kenmerken invloed hebben op de processen in het lichaam....

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...