06-01-2020

Hoe broccoli beschermt tegen kanker

Iedereen weet dat broccoli een van de kankerwerende ‘supergroenten’ is – en nu zijn wetenschappers erachter hoe dat komt.

De groente bevat een molecule die een enzym uitschakelt waarvan men weet dat het een hoofdrol speelt bij de groei van de meeste vaak voorkomende tumoren. De molecule – I3C (indol-3-carbinol) – wordt ook gevonden in andere kruisbloemige groenten, zoals bloemkool, witte en groene kool, spruitjes en boerenkool.

De molecule verstoort het kankerproces, dat begint als PTEN, een kankerbestrijdend eiwit, niet langer meer goed werkt, waardoor de ziekte de ruimte krijgt. Deze disfunctie begint als PTEN zich verweert tegen een enzym genaamd WWP1.

In laboratoriumproeven ontdekten onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston dat de uit broccoli gehaalde I3C-molecule het WWP1-enzym inactief maakte, wat ervoor zorgde dat het PTEN-eiwit zijn kankerwerende werk weer kon doen.

Wie al kanker heeft zou 2,7 kilo rauwe broccoli per dag moeten eten om WWP1 te deactiveren. Misschien een sapcentrifuge aanschaffen?

Science, 2019; 364: eaau0159

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.