11-01-2022

Hoe bewerkt voedsel IBD veroorzaakt

Bewerkt voedsel verstoort ons immuunsysteem, verhoogt het risico op infectie en veroorzaakt inflammatoire darmziekten of IBD.

De lange reeks van gezondheidsproblemen is het resultaat van suikerhoudend voedsel en met name de invloed daarvan op darmcellen, Paneth-cellen genaamd, die ontstekingen op afstand helpen houden. Wanneer deze cellen van de dunne darm niet goed functioneren, zijn mensen vatbaarder voor inflammatoire darmproblemen.

Onderzoekers van de School of Medicine aan de Universiteit van Washington zagen de veranderingen snel plaatsvinden, toen ze laboratoriummuizen een suikerrijk dieet gaven. Binnen twee maanden werden de muizen zwaarlijvig en begonnen hun Paneth-cellen er abnormaal uit te zien, hoewel ze snel weer naar behoren functioneerden nadat ze weer op een gezond dieet waren gezet.

Maar voor mensen is het probleem misschien niet zo snel opgelost. ‘Obesitas ontstaat niet van de ene op de andere dag en ook niet in acht weken. Mensen hebben al 20 of 30 jaar een suboptimale leefstijl, voordat ze zwaarlijvig worden. Het zou kunnen dat je, als je zo lang op bewerkt voedsel hebt geleefd, op een punt komt dat er geen terugkeer meer mogelijk is en dat je Paneth-cellen zich niet meer herstellen, zelfs niet als je je voedingspatroon verandert’, zegt onderzoeker Ta-Chiang Liu.

Bewerkt voedsel bevat schadelijke suikers en transvetten en het volgende project van de onderzoekers is uitzoeken welke van die twee de meeste schade veroorzaakt.

Cell Host Microbe, 2021; 29: 988–1001.e6

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws