Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Hormoonveranderingen in de premenopauze zijn vaak de oorzaak – al is deze in 60% van de gevallen niet met zekerheid vast te stellen. Wanneer is veel té veel? Gemiddeld verlies je 50 ml per menstruatie. Is het 120 ml of meer, dan wijst dit op HMB.
Om de hoeveelheid in kaart te brengen, wordt meestal een menstruatiescorekaart gebruikt. Daarop kun je aangeven hoeveel maandverbanden en tampons nodig waren en hoe verzadigd deze raakten. Als je dit een paar maanden doet, zie je ook of de menstruatieduur langer is dan zeven dagen en of de cyclusduur korter is dan 21 dagen: andere symptomen die wijzen op HMB.
Als het goed is kunnen met de scorekaart ook andere klachten in kaart worden gebracht. Denk aan het verlies van grote stolsels (formaat flessendop), vermoeidheid (al dan niet door ijzertekort), PMS-verschijnselen, om het uur naar de wc moeten en dubbele bescherming nodig hebben om doorlekken te voorkomen en het verzuim van werk, sociale activiteiten en sport.
HMB is een bloedserieus probleem. Tijdens de campagnemaand Bloedserieus in november wordt extra voorlichting gegeven over mogelijke oorzaken van HMB en de behandelopties die er zijn. Op de website hevigbloedverlies.nl is een scorekaart te vinden waarmee je het bloedverlies ook met behulp van een menstruatiecup kunt meten.
Rond blijven lopen met ernstige menstruatieklachten is niet meer van deze tijd. Omdat HMB ook het gevolg kan zijn van een onderliggende aandoening, zoals endometriose, adenomyose, PCOS, een stollingsstoornis, myomen, poliepen of infecties, is het altijd verstandig om medisch onderzoek te laten doen.
Bronnen:
www.hevigbloedverlies.nl
www.thuisarts.nl/vaginaal-bloedverlies/