02-05-2022

Het zijn niet alleen suikers – fastfood bevat ook schadelijke chemicaliën

Het zijn niet alleen de suikers in bewerkte voeding en fastfood die ze ongezond maken, ze bevatten ook levensbedreigende chemicaliën.

In de meeste monsters van fastfood die een onderzoeksteam van de Amerikaanse George Washington Universiteit testte, zijn schadelijke chemicaliën aangetroffen.

Meer dan 80 procent van de onderzochte 64 fastfoodproducten bevatte tot 10 schadelijke chemicaliën, waaronder ftalaten of modernere soorten weekmakers.

Het is niet duidelijk hoe de chemicaliën in het voedsel – waaronder cheeseburgers, burrito’s en pizza’s – zijn terechtgekomen, maar een deel van het plastic werd ook gevonden in de handschoenen die door het bedienend personeel in de restaurants werden gebruikt. Mogelijke bronnen zijn ook voedseltransportbanden en verpakkingen.

De kunststoffen kunnen vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken, evenals ADHD-achtige problemen bij kinderen.

De oplossing is volgens hoofdonderzoeker Ami Zota simpel: mensen moeten thuis zelf gaan koken en daarnaast moet de fastfoodindustrie worden gereguleerd, zodat de chemicaliën überhaupt niet in het voedsel terecht kunnen komen.

Bron: J Expo Sci Environ Epidemiol, 2021; doi: 10.1038/s41370-021-00392-6

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws