27-03-2022

Het zijn de fructosesuikers

Wat zit er in bewerkte voedingsmiddelen en dranken dat maakt dat ze zo slecht voor ons zijn? Het belangrijkste ingrediënt lijkt fructose te zijn, omdat dit ons spijsverteringskanaal zodanig verandert dat we aankomen in gewicht.

Hoewel fructose een natuurlijke suiker in fruit is, zit er een zeer hoog fructosegehalte in toegevoegde suikers zoals fructoseglucosestroop (HFCS), die wordt aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen.

En het is de hoeveelheid die echt het verschil maakt, ontdekten onderzoekers van het Weill Cornell Medical Center. ‘Fructose zelf is niet schadelijk; het probleem is de overconsumptie ervan. Ons lichaam is er niet op gemaakt om er zoveel van te eten als wij nu doen’, zegt Marcus DaSilva Goncalves, een van de onderzoekers. Het probleem speelt overigens vooral voor in de VS, waar HFCS 90 ( 90 procent fructose) wordt gebruikt, terwijl dat in Europa HFCS met 45 of 55 procent fructose is.

Vanuit een evolutionair oogpunt gezien, is het logisch. Vroeger werd in de herfst fruit geoogst en gegeten, zodat we meer voedingsstoffen binnenkregen die ons voorbereidden op de lange winter daarna.

Fructose verschilt van andere suikers zoals glucose, en het verandert de wijze waarop de darmvlokken of villi – haarachtige uitsteekseltjes die de binnenkant van de dunne darm bekleden – functioneren. Villi zorgen voor vergroting van het darmoppervlak, wat helpt bij de opname van voedingsstoffen uit ons voedsel. Maar als je te veel glucose consumeert, kunnen de villi tot wel 40 procent langer worden, waardoor de darm uitzet en meer voedingsstoffen opneemt. Uiteindelijk zal dit proces leiden tot gewichtstoename en obesitas.

Bron: Nature, 2021; 597(7875): 263–7

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws