11-09-2020

Het loont om gul te zijn

Bekend is dat onbaatzuchtigheid psychologische en andere voordelen oplevert voor de mens als individu. Nu hebben onderzoekers ook bewijs gevonden dat vrijgevige mensen langer leven, ongeacht hoe rijk of arm zij zijn. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, het Max Planck Instituut in Duitsland en de Universiteit van Californië in Berkeley berekenden met behulp van data uit het National Transfer Accounts project hoeveel mensen gaven en ontvingen in relatie tot hun levenslange inkomen.

De onderzoekers betrokken 34 verschillende landen op 6 continenten bij hun studie en zij ontdekten dat hoe meer mensen middelen tussen generaties deelden, hoe lager het sterftecijfer van de betreffende samenleving als totaal was.

Hieruit bleek dat mensen in Frankrijk en Japan, de samenlevingen met de laagste sterftecijfers, ongeveer 69 procent van hun levenslange inkomen delen met anderen. Voor 65-plussers in landen als China en Turkije, waar minder dan 50 procent wordt gedeeld, is risico op overlijden twee maal hoger dan in deze landen.

Het maakt niet uit of dit delen gebeurt via formele systemen, zoals pensioenuitkeringen en algemene gezondheidszorg, of privé binnen gezinnen. Het gaat hierbij niet alleen om geld, maar ook om woningen en het delen van immateriële waarden, zoals kennis of tijd.

Het team hield rekening met alle factoren waarvan bekend is dat ze de levensverwachting beïnvloeden, bijvoorbeeld het bruto binnenlands product. Een aantal factoren viel echter buiten de kaders van deze studie, zoals de politieke instabiliteit in een samenleving.

Gecombineerd met onder meer een eerder onderzoek uit 2013 laat deze studie zien dat de meest coöperatieve samenlevingen gelukkiger zijn en langer leven en dat dit niet de sterkste of rijkste individuen zijn. Een mooie bevinding in een jaar waarin Covid-19 de wereld in zijn ban heeft.

Bron: www.pnas.org

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.